ÄLÄ tee näitä asioita hääpäivänäsi
Kas niin, pitkään odotettu hääpäivä on vihdoin käsillä! Valmistelut on hoidettu: Juhlapaikka on varattu, puku on hankittu, tarjoiluista on sovittu, rakkaimmat on kutsuttu paikalle.
Monelle ihmiselle hääpäivä on yksi elämän tärkeimmistä päivistä riippumatta siitä, millaiset häät haluaa järjestää. Suuret tai pienet juhlat, tärkeintä on se, että päivä on oman näköinen ja ikimuistoinen.
Paras hääpäivä syntyy ilman stressiä. Pieneltä jännitykseltä ei voi välttyä ja se kuuluu asiaan, mutta muuten hääpäivän olisi tarkoitus sujua rauhallisella, hyvällä fiiliksellä.
Hääpäivän aikana on kuitenkin muutamia vaaranpaikkoja, joissa kannattaa olla tarkkana, jotta välttyy turhilta huolilta ja ikävyyksiltä. Nämä ovat asioita, joihin moni kompastuu yksinkertaisesti siksi, että ei ole osannut ottaa niitä huomioon.
Kokosimme avuksesi 7 vinkkiä siitä, mitä hääpäivänä EI KANNATA tehdä. Kun noudatat niitä, kartat karikot ja luotsaat hääpäivän onnellisesti läpi iltaan asti. Vinkkimme eivät ole vaikeita toteuttaa, mutta vaikutus on tehokas.
Lue siis vinkit täydellisen stressivapaaseen hääpäivään – ja sen jälkeen keskity nauttimaan rakkauden juhlasta!
1. Älä mieti, mitä ehkä on vielä tekemättä
Viimeistään hääpäivän aamuna se helposti iskee: paniikin tunne. Aivot kelaavat täysillä sitä, mikä ehkä on unohtunut tehdä ja mitä vielä pitäisi muistaa hoitaa. Levottomuus valtaa mielen ja kropan, vaikka nyt pitäisi osata jo hellittää.
Tässä vaiheessa suurin osa mieltä huolestuttavista asioista on todennäköisesti pieniä, sillä suuret linjaukset on hoidettu kuntoon. Lohduta itseäsi ajattelemalla, että mikäli joku pikkujuttu onkin tekemättä, se on todennäköisesti niin mitätön, ettei sen puuttumista tai vaillinaisuutta huomaa kukaan.
Mikäli morsiamen juhlakengät tai ruokapöydän haarukat puuttuisivat, se herättäisi todennäköisesti hämmennystä. Sen sijaan kukaan ei voi huomata, jos yksi juhlatilan koristeita unohtuu ripustaa. Oikeastaan ainoa oikeasti tärkeä asia häissä on se, että sekä morsian että sulhanen ovat paikalla ja tahtovat mennä keskenään naimisiin.
Hyväksy hääpäivänä se, että aivan kaikki, mitä suunniteltiin, ei tule valmiiksi yksissäkään häissä. Ajattele, että tietty keskeneräisyys kuuluu asiaan ja tekee häistä persoonalliset.
Hääpäivää ei ole tarkoitettu murehtimiseen ja huolehtimiseen, vaan nauttimiseen. Pienikin murehtiminen on hukkaan heitettyä aikaa, sillä se vie huomion oikeasti tärkeiltä hetkiltä, jotka eivät koskaan toistu samanaisina kahta kertaa.
Stressaaminen voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, sydämentykytystä, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Mikään näistä ei varmaankaan ole oire, josta haluat kärsiä hääpäivänäsi?
Mikäli tekemättömien töiden murehtimisesta tuntuu olevan vaikea päästä eroon, voit yrittää jotakin nopeaa, tehokasta hengitys- ja rentoutusharjoitusta helpottamaan oloasi.
Kannattaa miettiä myös parhaimpia ja hauskimpia häitä, joissa olet ollut. Muistatko sieltä viimeistelemättömät tai pieleen menneet asiat? Vastuksesi on luultavasti: ei.
2. Älä näprää puhelinta koko ajan
Olemme tottuneet vilkuilemaan mobiililaitettamme useammin kuin ehkä tajuammekaan. Meillä tuntuu koko ajan olevan tarve hoitaa joku asia tai viettää hetki viihteen parissa. Usein kyse on enemmänkin opitusta tavasta tai refleksistä kuin aidosta tarpeesta.
Kännykästä on paljon iloa ja hyötyä, sitä on turha kiistää. On kuitenkin tilanteita, joissa se on fiksua jättää kokonaan pois ja pistää äänettömälle. Hääjuhla on tällainen, olitpa sitten häissä vieraana tai itse päätähtenä. Puhelin vie huomiosi siltä, mikä on oikeasti tärkeää.
Erityisesti kännykkäkielto koskee ainutlaatuisia, tärkeitä hetkiä, kuten itse vihkiseremoniaa sekä hääjuhlan ohjelmanumeroita, kuten puheita ja ateriointia. Puhelinta hipelöivä ihminen ei vähennä ainoastaan omaa juhlafiilistään, vaan häiritsee myös muita.
Hyvä sääntö on ajatella, että kun olet juhlimassa rakkaimpiesi kanssa, mikään asia ei voi olla niin kiireinen ja tärkeä, etteikö se voisi odottaa jonkun aikaa. Vaikka sähköpostiin kilahtaisivat talletusbonukset tai pomo pistäisi viestin työasiasta, asiat voivat odottaa.
Puhelimellekin on aikansa ja paikkansa varsinkin hääjuhlien kuvien ja videoiden ikuistajana. Vaatii kuitenkin tilannetajua ja malttia arvioida, koska sen kaivaa esiin.
Erityisen haitallista puhelimen näprääminen on tietysti itse hääparille. Mikäli toinen kaivaa kännykän esiin silloin, kun toinen haluaisi keskittyä rakkauden juhlimiseen, seurauksena on pahimmassa tapauksessa riita. Lievemmässäkin tapauksessa toinen osapuoli tuntee itsensä hylätyksi ja laiminlyödyksi.
Nyrkkisääntönä on hyvä pitää se, että nettikasinoita tai mitään muita pelaamiseen liittyviä asioita puhelimen välityksellä ei tule tehdä.
3. Älä yritä hoitaa kaikkea itse
Vielä hääpäivänäkin riittää tekemistä, vaikka valmistelut olisi hoidettu etukäteen hyvin viimeistä piirtoa myöten. Älä kuitenkaan tee kaikkea itse!
Ihannetapauksessa hääparin ympärillä on runsaasti apujoukkoja, jotka vastaavat siitä, että kaikki sujuu päivän aikana hyvin. Olisi tärkeä, että vastuualueet olisi myös organisoitu. Kun kaikki tietävät, kuka tekee mitäkin, vältytään turhalta työltä ja siltä, että jonkun asian hoitaminen unohtuu epähuomiossa kokonaan.
Kun tekijöitä on paljon ja organisointi kunnossa, kukaan ei myöskään kuormitu liikaa omasta vastuustaan, vaan kaikki voivat keskittyä ensisijaisesti juhlimaan ja pitämään hauskaa.
Morsiamen ja sulhasen tehtävänä on luottaa siihen, että hommat hoituvat. Liika varmistelu ja päsmäröinti aiheuttavat helposti eripuraa ja ihmiset kokevat loukkaavaksi sen, että heihin ei luoteta.
Kannattaa muistaa myös, että mikäli alkaa itse häslätä liikaa eri asioiden parissa, aikaa kuluu turhaan toissijaisiin asioihin. Hääjuhlat ovat niin ainutlaatuinen päivä, että sen jokainen minuutti on arvokas.
Mieti, haluatko käyttää minuuttisi sellaisten asioiden tekemiseen, jotka joku muukin voisi hoitaa? Vai haluatko käyttää ne juhlien keskipisteenä olemiseen? Jokainen ansaitsee omat juhlansa, joissa saa keskittyä ainoastaan nauttimiseen!
4. Älä unohda syödä ja juoda
Yleinen virhe, joka hääpäivän aikana tehdään, on se, että unohdetaan syödä ja juoda. Älä sinä tee samaa mokaa, sillä pahimmillaan se on vaarassa pilata koko hääjuhlan!
Turhan moni ajattelee, että hääateria korvaa päivän energiantarpeen. Usein hääpäivän aamuna saattaa myös jännittää, jolloin tuntuu houkuttelevalta skipata aamupala. Se ei kuitenkaan ole viisasta.
Syömättömyydestä ja verensokerin laskusta seuraa muun muassa sydämentykytystä, hikoilua, jäsenten tärinää, ärtyisyyttä, päänsärkyä ja riitaisaa käytöstä. Nämä eivät todellakaan kohota hääjuhlan tunnelmaa. Pahimmillaan on käynyt niin, että sulhanen tai morsian pyörtyy alttarille vain, koska ei ole huolehtinut syömisistään tarpeeksi.
Hääpäivän varalle kannattaa varata pikkunaposteltavaa, jolla voi helposti korvata energiavajetta. Sopivia pikkupaloja ovat esimerkiksi erilaiset pähkinät, hedelmät, energiapatukat tai paremman puutteessa vaikka muutama pala suklaata.
Kaasoa tai bestmania voi pyytää myös muistuttamaan sopivasta välipalatauoista, mikäli pelkää itse unohtavansa ne. Tärkeää olisi syödä kautta hääpäivän säännöllisesti, eikä sinnitellä nälissään hääaterialle asti.
5. Älä ota rohkaisuryyppyä
Häät jännittävät montaa sellaistakin ihmistä, jotka eivät yleensä ole jännittäjätyyppiä – ujommista puhumattakaan! Me suomalaiset emme usein ole tottuneet paistattelemaan huomion keskipisteenä, ja se vaivaannuttaa meitä.
Jännitystä voivat lisätä tietyt ainutlaatuiset ja tärkeät tilanteet, kuten papin edessä seisominen, häävalssit ja puheen pitäminen. Myös tunne siitä, kuinka merkityksellinen päivä on kyseessä, voi kasvattaa paineita.
Joskus mieleen saattaa tulla, että rohkaisuryyppy voisi lievittää hermopainetta tehokkaasti. Tähän on kuitenkin vain yksi selkeä neuvo: älä ota rohkaisuryyppyä, vaikka kuinka tekisi mieli!
Rohkaisuryypyn suurin ongelma on se, että koskaan ei voi ennustaa, mikä määrä on liikaa. Vaikka varoisit kuinka, vaarana on, että yhtäkkiä huomaat olevasi liian humalassa omissa hääjuhlissasi.
Toinen ongelmatekijä on tietenkin se, että kun rohkaisuryyppyyn turvautuu kerran, kasvaa kiusaus tehdä sama toistekin. Pieni tapa voi luiskahtaa riippuvuudeksi, jolla on kauaskantoiset seuraukset.
Alkoholi vaikuttaa tarkkaavaisuuteen ja havaintokykyyn pieninäkin määrinä. Vakavasti puhuen: eikö olisi sääli, jos sumentaisit ainutlaatuisen päiväsi aistihavainnot keinotekoisella aineella? Eikö olisi pienestä jännityksestä huolimatta antoisampaa kokea kaikki aitona, ilman todellisuutta vääristäviä elementtejä?
6. Älä unohda huomioida vieraitanne
Lähes jokainen sulhanen ja morsian tietää, että hääpäivä kuluu valtavalla vauhdilla. Seuraavana päivänä voi vain haikeana todeta, että yksi elämän tärkeimmistä kokemuksista on hujahtanut ohi valtavalla vauhdilla.
Hääpäivään kuuluu paljon käytännön asioista huolehtimista ja myös runsaasti erilaisia tunteita. Suurimman huomion kuuluu tietenkin kohdistua tulevaan puolisoon, mutta ethän unohda kaiken hulinan keskellä myöskään vieraitasi.
Vieraat ovat tulleet juhlimaan sinua ja kumppaniasi ja he ovat saapuneet tilaisuuteen ehkä kaukaakin. He antavat aikaansa ja ovat todennäköisesti tuoneet mukanaan lahjan. On siis kohtuullista, että pyrit seurustelemaan jokaisen vieraan kanssa ainakin hetken verran.
Se, että annat vieraille omaa aikaasi, kertoo siitä, että arvostat heidän tulleen paikalle. Olette kutsuneet jokaisen vieraan häihin siksi, että hän on tärkeä. Vieraiden on hyvä saada myös tuntea se, että he ovat tärkeitä.
Jos hääpari ainoastaan kuhertelee keskenään tai viihtyy valittujen vieraiden kanssa, muille tulee ulkopuolinen olo. Lyhytkin tervehdys- ja rupatteluhetki riittää, sillä vieraat kyllä ymmärtävät, että hääparilla on tärkeänä päivänään paljon puuhaa.
Vieraita on hyvä muistaa kiitoksilla myös jälkikäteen. Kiitoslahjoja ei välttämättä tarvita, vaikka pieni ja mietitty muistaminen voikin ilahduttaa. Sen sijaan kiitokset jälkikäteen ovat kohtelias tapa ja osa vieraiden huomioimista.
7. Älä unohda kertoa, että rakastat
Hääpäivänä on tarkoitus juhlistaa rakkautta ja sitoutumista. Tämä on kaikkein tärkeintä. Sillä, onnistuuko varsinaisessa hääjuhlassa kaikki täydellisesti, ei ole merkitystä tämän asian rinnalla.
Älä unohda häähumussa kertoa kumppanillesi, että rakastat häntä. Rakkauden kertominen ei tarkoita välttämättä suuria sanoja, oodeja ja serenadeja. Pienet sanat riittävät ja ovat usein jopa tehokkaampia kuin vuolaat tunteenpurkaukset.
Usein sanoja ei välttämättä tarvita lainkaan. Pienet katseet, eleet ja kosketukset kertovat kumppanille rakkaudesta ja siitä, että haluat jakaa elämäsi juuri hänen kanssaan. Tähän tiivistyy häiden ydinasia.
Ikimuistoisessa hääjuhlassa liialle stressille, kiireelle ja täydellisyyden tavoittelulle ei ole sijaa. Sijaa on rakkaudelle ja hetkille, joissa ovat läsnä kaikki elämän tärkeimmät ihmiset, eikä kenelläkään ole kiire mihinkään.